הסכם לכבוד הדדי
הסכם לכבוד הדדי הוא הסכם טרום נישואין עליו חותמים בני זוג אשר מעוניינים להסדיר את מערכת היחסים ביניהם בכל הקשור ליחסי הממון, הודעת פירוד במקרה הצורך וכן אף במקרים מסוימים, למנוע את האפשרות לסרבנות גט מבעוד מועד. דהיינו, הסכם לכבוד הדדי הוא כלי משפטי המשרת זוגות אשר מעוניינים “להקדים תרופה למכה” ולהסדיר את סיום יחסיהם, במידה שאלו חלילה יעלו על שרטון.
הסכם לכבוד הדדי, ככל הסכם אשר נכרת בין שני הצדדים, יכול לכלול בחובו כמעט כל הסכמה והסדר בו יחפצו בני הזוג. יחד עם זאת, נושא ייחודי ומרכזי המוסדר במסגרת ההסכם דנן הוא מנגנון למניעת סרבנות גט. למשל, יכול ההסכם לכלול, התחייבויות הדדיות לתשלום דמי מזונות מוגדלים, מבן זוג המסרב להתגרש למשנהו וכן בנוסף, יכול לחייב את דורש הגירושין להשתתף בתהליך שיקום הנישואין במקרה שהנתבע לגירושין דורש זאת או בהליך גישור במקום תביעה משפטית בבית המשפט. ההתחייבויות אלה וכן רבות אחרות אשר ניתן לעגן אותן במסגרת הסכם, יכולות לסייע רבות בידי בני הזוג להגיע להסכמה, כזו או אחרת, בין אם יחליטו לפנות לעבר גירושין או לחילופין לנסות הליך של שלום בית.
חשוב לתת את הדעת ליתרון שבמניעת סרבנות גט מבעוד מועד. זאת, הן לאור המניעים השליליים העומדים בבסיס הסרבנות והן בשל ההשלכות הקשות על המשך חייו של בן הזוג אשר מעוניין לסיים את חיי הנישואין ולפתוח דף חדש. הסכם לכבוד הדדי, הינו כלי משפטי הנועד להתגבר על תופעת סרבנות הגט, באמצעות הסדרת תנאי הגירושין למפרע. עם זאת, ראוי לציין, כי הסכם לכבוד הדדי, אשר נועד בין היתר להימנע ממצב של עגינות האישה, אינו פותר את בעיית העגינות המסורתית אשר נובעת מהתעקשותו של הגבר שלא להעניק גט או מאי כשירותו של הבעל להעניק גט בשל היעדרו הפיסי או בשל אי שפיות או אובדן הכרה.
הסכם לחיים משותפים
הסכם לחיים משותפים הוא הסכם אשר נועד להסדיר ולקבוע את מערכת הזכויות והחובות בין בני הזוג. בשונה מהסכם ממון, אשר לרוב נוגע ביחסי הממון בלבד, הסכם לחיים משותפים עוסק במכלול הסוגיות השונות שבחיי המשפחה. ההסכם מגדיר את היחסים המשפחתיים, החל מהשלב הראשוני של מיסוד הקשר הזוגי, עובר לחיי היומיום ובניית הבית המשותף, וכלה בתום חייו של התא המשפחתי.
חשוב לציין, כי הסכם לחיים משותפים, אשר נועד לעגן מבחינה משפטית את מערכת היחסים הזוגית, מעניק מענה הולם לזוגות המעוניינים לבסס חיי משפחה בישראל, אך מסיבות כאלו ואחרות אינם רשאים להינשא בישראל, או לחלופין, זוגות אשר מעוניינים לבסס חיי משפחה בישראל ואינם רוצים להינשא כדת משה וישראל בשלב זה או בכלל.
לאור העובדה שהסכם לחיים משותפים נערך ונכרת בשלב הזוגי בו האהבה, ההתחשבות וההרמוניה הם מנת חלקם של בני הזוג, וכל צד רוצה בטובתו של האחר, יש להניח כי ההסכם יהיה הוגן, שקול ויענה על הכוונות וההסכמות האותנטיות של הצדדים. לפיכך, אף החשיבות והמשמעות הרבה שבעריכת הסכם לחיים משותפים אצל עורך דין המתמחה בתחום. רק כך, ניתן להבטיח שההסכם יספק בעתיד את ההגנה והמענה שמשקפים את רצון הצדדים כהלכה.
מה כולל הסכם לחיים משותפים
ראשית, חשוב להדגיש, כי הסכם לחיים משותפים הוא הסכם אשר נכתב באופן אישי וספציפי עבור בני הזוג, ולכן, אין הסכם לחיים משותפים אחד אשר יהיה זהה למשנהו. עם זאת, ניתן להצביע על מבנה קבוע של ההסכם ונושאים קבועים אותם הוא מסדיר. כך, הסכם לחיים משותפים נפתח בפרק הצהרתי, בו מצהירים בני הזוג על אהבתם ורצונם לקיים חיי משפחה ושיתוף. יש לתת את הדעת לכך, שבמקרה בו עסקינן בבני זוג אשר אינם רשאים להינשא בישראל, הצהרה זו מהווה למעשה אפשרות ריאלית ומעשית עבורם, להצהיר על המחויבות הזוגית ביניהם ולעגנה מבחינה משפטית.
בהמשך ההסכם, מתחייבים בני הזוג לנהוג בתום לב ולכבד האחד את השני. בנוסף, ההסכם מסדיר את יחסי הממון והרכוש בין בני הזוג באופן שהם חפצים בו. הפרק האחרון בהסכם, צריך להיות אופרטיבי ולהסדיר את פירוק הבית המשותף, במקרה בו חלילה מחליטים בני הזוג לסיים את מערכת היחסים ביניהם. בחלק זה, בני הזוג מגדירים את המנגנון ליישוב סכסוכים בעת מחלוקת או פרידה.
נושאים נוספים להם נותן ההסכם מענה הם: סוגיית המגורים המשותפים; סוגיית הילדים והמשמורת; מזונות אישה; מקרה של אובדן כושר השיפוט; מחלה קשה או מוות של אחד מבני הזוג; הסדרת ירושות (אם כי יש לערוך צוואה); חלוקת רכוש משותף במקרה של פרידה; סמכות השיפוט שתדון בפירוק הבית המשותף (מגשר, בית משפט ובית הדין הרבני) ועוד.
נכתב ע”י טל מירון עו”ד ומגשרת | מירון סלמן משרד עורכי דין