חיפוש

ירושות

האזינו לפודקאסט “הכי טוב שיש” מאת משרד עו”ד מירון&סלמן

בחוק הירושה מופיעים שני מסלולים לשם העברת עזבונו של אדם לאחר: האחד, ירושה על פי צוואה- כאשר המנוח הורה על רצונו, על פי האמור בחוק, והשני, ברירת המחדל, במידה ואדם לא הותיר צוואה, ירושה על פי דין. חשוב להבין, כי חוק הירושה הישראלי עוסק בעיזבונו של אדם ולא בכל רכושו. אין הגדרה בחוק הירושה לשאלה מה נכלל במסגרת עיזבונו של אדם, אולם ההבחנה בין השניים חשובה לשם מניעת עוגמת נפש ואי הבנה מיותרים. להלן מספר דוגמאות:

  1. סעיף 147 לחוק הירושה קובע רשימה של נכסים שמוצאים מגדר העיזבון, כגון: קופת גמל, גמלה ועוד.
  2. פיצויי פיטורין- הפיצויים על פי חוק פיצויי פיטורין אינם חלק מעיזבונו של אדם ובמותו יועברו על פי רשימת הנהנים.
  3. חזקת השיתוף- יוצרת זכות קניינית לבן הזוג בנכסיו של הנפטר כפי שניתן לראות בחוק יחסי ממון.
  4. דיירות מוגנת- הזכות לדיירות מוגנת על פי חוק הגנת הדייר אינה חלק מעיזבונו של אדם וזו תועבר על פי התנאים הקבועים בחוק.

ירושה על פי דין

ירושה על פי דין מהווה ברירת מחדל כאשר המנוח לא הותיר אחריו צוואה ובמקרה זה סדרי ההורשה נקבעים על פי מעגלי קרבת דם. יש לבחון האם המנוח הותיר אחריו בן/בת זוג. במידה והתשובה היא שלילית, אזי החלוקה שמופיעה בחוק הירושה קובעת מדרג בין מעגלי הקרבה: 1. ילדי המנוח וצאצאיהם. 2. הורי המנוח וצאצאיהם. 3. הורי הוריו של המנוח וצאצאיהם. 4. אם אין הורי הורים למנוח- המדינה.

מספר עקרונות בחלוקת העיזבון

  1. מעגל קרבה ראשון מוציא את שאר המעגלים- אם נמצא קרוב במעגל הראשון, אזי אין יותר בדיקה של מעגלי הקרבה האחרים והוא יזכה בעיזבון.
  2. כל מעגל קרבה כולל את ילדי המנוח וצאצאיו באופן שווה- למשל, אם אדם נפטר והותיר אחריו בת שנפטרה קודם לכן אך יש לה בעל וחמישה ילדים אזי חמשת ילדיה יהיו זכאים לעיזבונו באופן שווה.

כאשר המנוח הותיר אחריו בן/בת זוג, כללי הירושה משתנים ובן הזוג מקבל מעמד מיוחד מתוך כוונה ברורה לתת לו עדיפות: תחילתו של סעיף 11(א) לחוק הירושה קובע, כי עוד טרם חולק העיזבון בן הזוג זכאי לקבל את המיטלטלין וכן את מכונית הנוסעים אשר שייכים למשק הבית המשותף ואת כל היתר מחלקים בצורה הבאה: היקף הרכוש שיקבל בן/בת הזוג של המנוח תלוי בקרובים הנוספים שנותרו ומידת קרבתם למנוח. סעיף 11 לוקח בחשבון שתי אפשרויות:

  • אפשרות לפיה יחד עם בן/בת הזוג נותרו ילדים או צאצאיהם או הורים- במקרה זה בן/בת הזוג יקבל מחצית מהעיזבון.
  • אפשרות לפיה יחד עם בן/בת הזוג נותרו אחים, צאצאיהם או הורי הורים- במקרה זה בן/בת הזוג יקבל שני שליש מהעיזבון ובלבד שהיו נשואים, לפני מותו, שלוש שנים או יותר.

משרדינו נמנה ברשימת משרדי עורכי הדין המוצעים על ידי החברה לאיתור והשבת נכסי שואה, מציע את שירותיו ליורשי נספי שואה בהתאם לתקנות נכסים של נספי השואה (ענייני ירושה), התשס”ט-2008 ומסייע בהוצאת צווי הירושה עד להשבת כל נכסי המוריש לידיהם של היורשים.

נכתב ע”י טל מירון | מירון וסלמן משרד עורכי דין

כמו כן, משרדינו מעניק שירותים אף לאזרחים ו/או תושבים זרים אשר הינם בבחינת יורשים כדין ו/או יורשים על פי צוואה לרבות כל טיפול נלווה אחר בצוואה ו/או ירושה הנמצאת בתחומי מדינת ישראל.

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם:

עוד בנושא

מזונות אישה
מזונות אישה

מזונות – כללי כאשר מחליטים בני זוג להיפרד ו/או להתגרש ובוודאי במסגרת הסכם גירושין יש לקחת בחשבון את נושא המזונות. דמי המזונות הינם תשלומים עתיים אשר משולמים בכל חודש בחודשו

קרא עוד >>
הסכם לכבוד הדדי ולחיים משותפים

הסכם לכבוד הדדי הסכם לכבוד הדדי הוא הסכם טרום נישואין עליו חותמים בני זוג אשר מעוניינים להסדיר את מערכת היחסים ביניהם בכל הקשור ליחסי הממון, הודעת פירוד במקרה הצורך וכן אף  במקרים

קרא עוד >>
אב בעל כורחו

הטור עוסק בשאלות מהותיות כגון: האם כאשר זוג נישא, בנישואין אזרחיים, והחליט לפרק את התא המשפחתי יאלץ לעשות כן בכל זאת דרך הרבנות הראשית. בנוסף, השפעת בגידות בין בני זוג

קרא עוד >>
×

שיחת ווטסאפ

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם: