הסכם ממון לפני הנישואין
הסכמי ממון נועדו להסדיר את חלוקת הרכוש בין בני הזוג במקרה של פירוד. דווקא בנקודה שבה היחסים אידיאלים יושבים בני הזוג ומחליטים כיצד לחלק את הרכוש, באם ייפרדו ביום מן הימים. חשוב להבין כי כיום לכל בני זוג באשר הם קיים הסכם ממון בחוק ואם ברצונם לפעול להסדרת יחסיהם בדרך אחרת עליהם לעשות כן באמצעות הסכם ממון מטעמם. ההסכם מגן על בני הזוג ופותר בעיות שקיימות בדין הישראלי, כגון: הקדמת מועד איזון הרכוש, עיכובים במתן גט, סחיטת רכוש של בן הזוג שמעוניין בגט, שימוש בילדים בגירושין ועוד. יחד עם זאת, בני הזוג בבואם להתחתן מתקשים לחשוב על המקרה בו הנישואים ביניהם יכשלו. הסטטיסטיקה שקובעת, כי כל זוג שלישי מתגרש גם היא אינה מסייעת, שכן אמונתם נובעת מהנחת היסוד שכולנו שותפים לה והיא ש”לנו זה לא יקרה”.
למרות האמור, ניתן לראות, כי קיימת עליה מתמדת בשיעור הזוגות שחותמים על הסכמי ממון בטרם נישואיהם ובפרט נכון הדבר כאשר קיימים פערים כלכליים משמעותיים בין בני הזוג. חוק יחסי ממון בין בני-זוג, תשל”ג (1973) מסדיר את חלוקת הרכוש בין בני זוג במקרה של גירושין או פטירה. כאשר הסכם יחסי הממון נעשה לפני הנישואין הרי שהצדדים מצויים בנקודת זמן בה יחסיהם טובים, דבר שאולי מסייע לכך שחלוקת הרכוש תיעשה בשיקול דעת ולא מתוך רגשות וכעסים שמלווים, בדרך כלל, את הליך הגירושים. קשר הנישואים מהווה שותפות בעלת מרכיבים רגשיים וכן גם רכושיים. הסדר ממוני מקיף לפני הנישואין מבטיח, כי באם יגיע הרגע, לא יהיה צורך להתעסק בעניינים רכושיים סבוכים.
אישור הסכם ממון שנחתם בבית המשפט
הסכם ממון בטרם נישאו בני הזוג טעון אישורו של נוטריון ואין צורך בפניה לבית המשפט לשם מתן תוקף להסכם. זאת לעומת, הסכם שנחתם לאחר הנישואין אשר מצריך את אישורו של בית המשפט. האישור יינתן רק לאחר שייווכח שההסכם נעשה בהסכמה חופשית ומתוך הבנה ברורה של תוצאותיו. במידה ולא יאושר ההסכם בהתאם לחוק, ייתכן וניתן יהיה ללמוד ממנו, לכל היותר, על כוונת הצדדים לערוך הסכם ואולם הדבר יהיה פתוח לשאלות ופרשנויות של בית המשפט. יש לציין, כי כל שינוי בהסכם טעון אישור באותה הדרך שבה אושר ההסכם המקורי, קרי אם ההסכם המקורי אושר בבית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני הרי שכל שינוי בהסכם ייעשה בדרך זו. עניין אישור הסכמי הממון מוסדר ב תקנות סדרי דין (אישור הסכם ממון בין בני זוג), התשל”ד-1973.
העדר הסכם ממון
בהנחה שבני הזוג נישאו לאחר 1.1.74, יחול הסדר איזון המשאבים, לפיו בפקיעת הנישואין יהיה זכאי כל אחד מבני הזוג למחצית שווים של כלל הנכסים שצברו במהלך חייהם המשותפים. על פי הסדר זה, גם נכסים הרשומים על שם אחד מבני הזוג יחולקו באופן שווה וזאת למעט: נכסים שקיבל אחד מהם במתנה או בירושה, נכסים שהיו בבעלות אחד מבני הזוג בטרם הנישואים, גמלה וכן נכסים שבני הזוג הסכימו בכתב ששוויים לא יאוזן.
בשנת 2008 אושר תיקון חשוב לחוק יחסי ממון, אשר מאפשר את הקדמת מועד עריכת איזון המשאבים. בעבר מועד האיזון היה מועד מתן הגט, דבר שגרם לעיוותים רבים ולא פעם לסחיטת בן הזוג שמעוניין בגט. כיום התיקון מאפשר הקדמת המועד, בהתקיימם של תנאים מסוימים אשר מופיעים בסעיף. למעשה, התיקון קיצר (אך מתקשה למנוע) את התקופה שבה מתקיים אי השוויון הכלכלי בין הצדדים.
יצוין עוד כי קיימים סוגים נוספים של הסכמים שיכולים לכלול בתוכם הסדרה רכושית בין בני הזוג, כגון: הסכם ממון לאחר נישואים, הסכם פירוד, הסכם גירושין/שלום בית ועוד.
נכתב ע”י טל מירון | מירון סלמן משרד עורכי דין